Majdnem ”Zsiguli” majdnem Fiat de ez Seat 124

Itt a bizonyíték arra, hogy egy 50 éves Seat -ból is lehet napjaink technológiájával teljesen újszerű autót varázsolni. Az autó tulajdonosa szeretett volna egy olyan autót ebből a Seat-ból kihozni, amire rácsodálkoznak még így 50 év után is az emberek. Ahhoz, hogy ezt elérjük nagyon sok előkészítést kellett csinálunk a felületen úgy, mint csiszolást több lépésben, gyurmázás, polírozás, fényesítés és viasz kezelés.

Az autó egész felületén látszott, hogy egy ”szakember” már megpróbálta helyrehozni a lakkrétegbe ragadt szennyeződést, de nem igazán járt sikerrel. Nekünk otthagyta a 2000-es csiszolási karc maradványokat, amiket nem volt egyszerű egy ilyen idős autón úgy helyrehozni, hogy minden percben figyelnünk kellett arra, hogy megmaradjon az eredetisége és nehogy maradandó kárt tegyünk a fényezésében.

A harmadik nap a teljes belsejét hoztuk korhű állapotra. A tető kárpittól a padló kárpitig mindent alapos és illatos tisztítással varázsoltunk újjá. A műbőr részekből óvatosan kitisztítottuk a pórusokban évek alatt felgyülemlett szennyeződéseket. A műszerfalról szintén nem feledkeztünk meg, mert ott is bele volt ragadva a pórusokba a szennyeződés. Ahova nem fértünk hozzá, azokon a részeken kis ecsettel is besegítettünk. Ezek után már csak a konzerválás volt hátra. Igyekeztem visszaadni a korhű jellegét az egész belső térnek is pl. a műszerfalat a kornak megfelelően fényesen csillogósabbra kentük. A műbőrt is konzerváltuk, így az is enyhe csillogós hatást kapott.

Úgy érzem, hogy a három napban sikerült úgy helyreállítanunk az autó állapotát, hogy minden kiállításra bátran odamehet és bezsebelheti az elismerő tekinteteket!